zaterdag 18 december 2010

Hong Kong

Na een aantal dagen in het New York van Azië te hebben doorgebracht hebben we zeker een goede indruk gekregen van deze gigantische metropool! Hong Kong is een stad die 24/7 bruist, die door alle lichtjes niet donker wordt. En een stad met een gigantische skyline met indrukkwekkende hoge gebouwen. Er zijn niet alleen gebouwen te vinden die zo indrukwekkend zijn uit schoonheid, maar ook genoeg van lelijkheid.  Het contrast tussen de verschillende hoge gebouwen is erg groot. Het ene gebouw kan niet harder glimmen, terwijl het andere bijna op instorten lijkt te staan.
Hong Kong is volgens ons een prima stad om bij te komen van een jetlag en alvast een beetje te wennen aan  Aziatische taferelen. In Hong Kong hoef je zeker niet bang te zijn om in een  cultuurshock te raken, omdat het allemaal erg westers  aanvoelt! Dit heeft er vast mee te maken dat de Britten pas in 1997 Hong Kong aan China hebben overgedragen. Westerse invloeden zijn dan ook volop in Hong Kong aanwezig. Op iedere straathoek is wel een McDonald’s, Starbucks  en een bakkerij te vinden. Verder zijn alle grote merken hier volop vertegenwoordigd.
De Chinezen zelf lijken erg  gevoelig te zijn voor de bekende westerse merkkleding. Het is nog een hele opgave om een Chinees in Hong Kong te spotten, zonder een merkje op kleding of accessoires. Ze lopen ook maar al te graag te showen met de plastic tasjes van Louis Vuitton en Chanel. Nu vragen wij ons wel af: zijn het nou echt van die ‘big spenders’ of bewaren ze de tasjes van de Louis Vuitton nou zo’n lange tijd? Verder lijken de inwoners van Hong Kong ook al de gewoonte van  westerlingen te hebben overgenomen om hond niet meer te eten, maar als huisdier te houden. We hebben tot onze verbazing al een aantal inwoners met een hond aan een riempje zien joggen.  We zijn erg benieuwd of we dit in China ook nog vaker zullen tegenkomen. Daarnaast is het in Hong Kong,  in tegenstelling tot de rest van China,  verboden om op straat te spugen.  Een aantal oude mannetjes blijken hier wel wat moeite mee te hebben en zij bewaren hun rochel dan maar om het in de eerste en beste vuilnisbak te lozen.
Helaas is het wel zo dat hier ook Westerse prijzen worden gevraagd. Na een aantal dagen in Hong Kong te hebben doorgebracht is onze portemonnee al aardig geslonken. Het wordt nu tijd om wat goedkopere oorden op te zoeken! En dat gaan we vandaag dan ook doen.  We vertrekken vanavond met de nachtrein naar het karstgebergte van Yangshuo in China. In China kunnen we vanwege de internetcensuur niet meer op blogspot, dus de volgende update zal vanuit Vietnam zijn. Iedereen dan maar alvast een fijne Kerst gewenst!

                         

                              Foto's Macau


Amsterdamse grachtenpanden in Macau


donderdag 16 december 2010

De reis is begonnen

Na een reis van bijna 24 uur zijn we dinsdagavond om 23.00 uur aangekomen in Hong Kong. Daar stonden we dan bepakt en moe van onze vliegreis in een wildvreemde stad, en waren we ook nog eens bij de verkeerde bushalte uitgestapt! Het bord in de bus bleek namelijk één halte voor te lopen.
We dachten: dan maar aan een taxichauffeur vragen om ons naar het guesthouse te brengen.  Maar die zei tot onze stomme verbazing gewoon: ‘Nee’! En we dachten nog wel dat Aziaten nooit ‘nee’ zouden zeggen. Gelukkig betekent ook in Hong Kong net als in Amsterdam dat als een taxichauffeur je niet wil brengen dat het hostel op een steenworp afstand ligt.
Inmiddels hebben we Hong Kong een beetje verkend. Helaas kunnen we nog niet goed zien hoe hoog de gebouwen nou daadwerkelijk zijn, omdat het erg mistig en bewolkt is. Gisteravond hadden we afgesproken met onze ‘China deskundige’ TjapTjoep!  En onder het genot van een aantal biertjes heeft hij ons gelukkig nog wat tips kunnen geven.

Om jullie niet te vermoeien, en ons uiteraard ook niet, met al onze verhalen wat we de afgelopen dagen gedaan hebben onderstaand een aantal foto’s van Hong Kong.  Meer foto’s van de skyline van Hong Kong volgen bij beter weer. En dat wordt het gelukkig morgen!




Dubbeldekker tram



Kerst in Hong Kong


donderdag 9 december 2010

Het is bijna zover!

We hebben de laatste weken nog even extra genoten van de typische Hollandse winterse dagen, de kou, de hevige sneeuwval, spruitjes en de NS! Verder kunnen we de mededelingen die in de wachtruimte bij de GGD hangen inmiddels dromen. Maar inmiddels is het echt bijna zover dat we voor 4 maanden naar Zuidoost-Azië vertrekken. Tijdens deze reis bezoeken we achtereenvolgens: Hong Kong, China, Vietnam, Cambodja, Laos en Thailand. We hopen dat we van deze reis met volle teugen gaan genieten.  En niet teveel rochelende Chinezen, roekeloze buschauffeurs , smoezelige hotelkamers en harige tropische beesten tegenkomen.
Middels deze blog zullen we jullie op de hoogte houden van al, of beter gezegd van een deel,  van onze reisavonturen.
We wensen iedereen alvast veel leesplezier. En uiteraard een fijne winter in Nederland ;-) We zien ons wel weer 'as de linte in de lôch zit'!