woensdag 23 februari 2011

Cambodja

Inmiddels hebben we Cambodja ruim twee weken geleden verlaten. Op dit moment zijn we in de hoofdstad van Laos, Vientiane. Tot nu toe is Laos ons favoriete land wat we deze reis hebben bezocht! De mensen in Laos zijn erg relax en voordat we dit tempo ook hebben overgenomen zullen we onderstaand snel even iets over Cambodja vertellen, want anders zijn we bang dat het er niet meer van gaat komen. Het reizen bevalt ons tot nu toe beter dan erover te schrijven ;-)

In het stadje Chau Doc, gelegen in de Mekong delta van Vietnam, hebben we de boot genomen richting de hoofdstad van Cambodja. Tijdens deze bootreis konden we vanuit het water de ochtendrituelen van de Vietnamezen en de Cambodjanen die aan de oevers wonen aanschouwen. Dat was niet spectaculair, maar alles beter dan een  reis in een volgepropte bus.


We hadden van verschillende mensen gehoord dat Pnhom Penh weinig sfeervol, erg vuil en behoorlijk saai was en dat de stad bovendien veel bedelaars telt. We waren dus op het ergste voorbereid en vonden het, op de bedelaars na, erg meevallen. Nadat we met de boot waren aangekomen in Pnhom Penh zijn we eerst gaan lunchen en dat er veel bedelaars zijn werd meteen duidelijk. Het ene na het andere kind op blote voeten en gescheurde kleding  kwam vragen om geld.  En daar zit je dan als Westerse toerist in het veel te dure expat café van een lunch te genieten waar de gemiddelde Cambodjaan bijna een halve maand voor moet werken. De lunch smaakte meteen al wat minder lekker…
Dat Cambodja één van de armste landen is van de wereld is duidelijk zichtbaar in het straatbeeld van Pnohm Penh. De boulevard in het centrum , de paleizen en de wijk waar de overheidsgebouwen liggen zien er allemaal spik en span uit. Loop je één straat verder dan zitten er gaten in de weg, ruik je het vuilnis wat op de straat ligt weg te rotten en lopen er kinderen zonder kleding en schoenen tussendoor. In andere Aziatische landen hadden we ook weleens armoede gezien, maar zeker niet in die mate.
Verder wordt je in Pnhom Penh van de bezichtigingen die je kunt doen ook niet veel vrolijker. De eerste ochtend zijn we naar één van de vele Killing Fields, die Cambodja helaas rijk is, gegaan. Vervolgens zijn we naar het Tuol Sleng Museum gegaan. Tijdens het regiem van Pol Pot was dit de gevangenis waar de meeste vijanden van de Khmer Rouge niet meer levend uitkwamen. 
Killing Fields

Expositie van Peter Klashorst in het Tuol Sleng Museum


Cambodja heeft gelukkig meer te bieden dan het vreselijke verleden en de schrijnende armoede. De Cambodjanen zijn erg aardig, kunnen heerlijk koken en hebben de mooiste tempels die we in Azië gezien hebben.
Middels onderstaande foto’s zullen we jullie even snel op de hoogte brengen van wat we gedaan hebben in Cambodja.
Royal Palace in Phnom Penh



Battambang

In de tuk tuk in Battambang

Bamboo train, Battambang



Tempels of Angkor







Siem Reap

finale Asia Cup

fish massage

 Kampong Cham